Sunday 18 August 2013

Handcraft action plan.

Nyt on kuulkaas neidit ja rouvat (ja miekkosetkin jos niitä täällä käy) asian laita sillä tavoin, että minä olen ryhdistäytynyt käsityösaralla. Otin itseäni niskavilloista ja remeleistä kiinni ja sanoin, että nyt on toiminnan aika! Tilanne on nimittäin viime vuosien aikana eskaloitunut siihen pisteeseen, että lankoja ja työideoita vaan kertyy, mutta itse toteutus tuppaa aina jäämään. Nyt kun nämä muutosten tuulet puhaltavat niin päätin jakaa tekemäni toimintasuunnitelman täällä kaikkien nähtäville ja kannustaa muitakin toimimaan samoin, koska a) monilla on keskeneräisiä käsitöitä, b) siitä tulee niin tosi hyvä mieli kun saa jotakin itse tehtyä valmiiksi ja c) syksy on oivaa aikaa käpertyä käsitöiden pariin. Lähdin purkamaan tilannetta yleisimpien vastaantulleiden pulmakohtien kautta ja kehitin niille ratkaisun.


JOKANAISEN (JA MIEHEN) SYKSYN KÄSITYÖTOIMINTASUUNNITELMA & VASTAUKSET
MAHDOLLISIIN HAASTEISIIN:


1. Ikuisuusprojektit
Joskus keksitty kauhean kiva ajatus tehdä itse torkkupeitto (tai villatakki tai muu vastaava työläämpi työ) jää alkuhuuman jälkeen notkumaan huoneen nurkkaan tai laatikon perukoille, koska siinä on tullut vastaan joko kyllästyminen tai jokin ongelma mikä pitäisi ratkoa. 

Toimi näin: 
Varaa jostakin illasta tunti työlle ja tutkaile mihin olet jäänyt. Vaikea aloittaminen yleensä johtuu siitä, että ei muista missä mennään, työ tuntuu loputtomalta tai jokin vastaantullut probleemi on selvittämättä. Kun saat tässä varatussa ajassa ratkaistua ongelman ja pääset kärryille missä kohtaa oltiinkaan menossa tuntuu työ taas huomattavasti mielekkäämmältä ja helpommalta jatkaa. 

Minulla keskenjäänyt isoäidinneliö torkkupeiton teko tyssähti kun tajusin, että olin tehnyt kahdenlaisia neliöitä. Toisissa on hieman erilaisia silmukoita kuin toisissa joten neliöiden koko hieman vaihtelee ja lisäksi osassa on tehty ylimääräinen reunakerros ja osassa ei. Aion setviä neliöt läpi kuinka paljon on kumpaakin laatua ja jatkaa niiden tekemistä mitä on enemmän. Sen jälkeen ei ole enää syytä olla tekemättä työtä etiäpäin!

2. Ihana lanka mutta ei tietoa mitä tehdä siitä
Sinulla on jotain kivaa lankaa, jolle et ole osannut valita mitä siitä alkaa tekemään.

Toimi näin: 
Selaa käsityölehti arkistoja ja/tai ohjeita netistä. Inspiraatiota ja ohjeita voi hakea esim. Novitan neulemalleista, Ravelrystä, Kauhavan Kangas-Aitan sivuilta tai Lankakauppa Kerän blogista. Malleja ja ohjeita löytyy niin pilvin ja pimein, että varmasti löydät langalle kuin langalle sopivan mallin. 

Ostin nämä ihanat Rowanin sinapinkeltaiset langat Lankakauppa Kerän pop up liikkeestä Helsingistä viime syksynä. Kuten tästä aiheen postauksesta näkee - ostin langat ilman että tiedän mitä niistä teen. Ja edelleen ne nököttää milloin missäkin odottamassa inspistä. Kävin läpi vanhat Suuri Käsityölehdet ja Novitan lehdet ja sieltä arkistoista löytyi jännä pitsimäinen kaulahuivituubimalli, jota aloin nyt työstää. Kivaa saada nämä ihanat langat käyttöön!

// EDIT // Valmistunut työ: Tuubihuivi

3. Lankamäärä & malli ei kohtaa
Sinulla on kerä tai kaksi jotakin hauskaa lankaa, josta olit ajatellut tehdä jotakin, mutta lankamäärä ei riitä alkuperäiseen suunnitelmaan.

Toimi näin: 
Toimi kuten edellisessä kohdassa. Hae inspistä ja etsi ohjeita lehdistä ja netistä ja varmasti löydät langalle jonkin sopivan käytön. 

Minulla on tuhottomat määrät yksittäisiä lankakeriä joille etsin pieniä töitä johon saan lankakerät tuhlattua. Yhdistelin ohjeita ja lankoja ja tein niistä valmiita settejä, että muistan mitä olin ajatellut mistäkin langasta tehdä. Lasten asusteet ovat oiva ratkaisu näille yksittäisille kerille ja samalla saat kivoja viemisiä lapsiperheille tai lahjoja valmiiksi pukinkonttiin. Kätevää!

// EDIT // Valmistunut työ: Lasten lapaset

4. Nämä haluan tehdä, mutta ei ole lankaa
Sinulla on jokin kiva ohje tai käsityölehti tai netistä bongattu malli, mutta ei sopivaa lankaa. 

Toimi näin: 
Hae lankakaupasta täsmäiskuna juuri kyseiselle ohjeelle tarvittava määrä lankaa, jotta ei jää turhaan lankoja yli. Tai läpikäy omat lankavarastot ja katso soveltuisiko jokin olemassa oleva lanka malliin esim. pienellä muokkauksella. 

Ostin superinnoissani Novitan edellisen Sukkalehden, mutta en ole tähän päivään mennessä saanut hankittua sopivia lankoja näille malleille. Nyt kävin lehden läpikotaisin läpi ja löysin kuin löysinkin mallin, johon minulta löytyi jo valmiiksi sopiva lanka. Seuraavaksi tulossa siis turkoosit villasukat!

5. Yksittäiset kerät
Olet ostanut alesta tai hetken mielijohteesta jonkin kivan lankakerän, koska se oli vaan niin ihana ja houkutteleva, mutta se jää vuosiksi lankakorin pohjille ilman käyttöä. 

Toimi näin: 
Toimi kuten kohdassa 2. ja muista kohdan 3. vinkki, että lasten asusteet ja muut pienet työt sopivat yksittäisille kerille mainiosti.

Mulla on paha tapa ostaa alekeriä ilman sen kummempaa ajtusta mitä niistä tekee. Etenkin alet ja herkkuvärit houkuttelee (tänään viimeksi tarttui mintun värinen puuvillalanka mukaan Kärkkäiseltä 1,80e hintaan). Latasin kaikki söpöt pienet lasten töppös ja käsineohjeet riviin ja yhdistelin langat ja ohjeet lankojen sopivuuden mukaan. Nyt alkaa nimittäin tulla minisukkaa ja muuta :)

// EDIT // Valmistunut työ: Pinkit vauvan töppöset

6. Tuhottomat määrät jämälankoja
Kaapit ja korit notkuvat eripaksuisia jämälankoja. 

Toimi näin: 
Yhdistele jämälangat kasoihin langan paksuuden mukaan. Katso kuinka paljon saat saman paksuisia lankoja kasaan ja tee niiden määrän perusteella sopiva suunnitelma. 

Kasasin kaikki jämälankakerät paksuuden mukaan ja ne mitä oli sopiva määrä sukkiin etsin niille sopivan paksuiset puikot ja teen niistä jämälankasukkia. Taidan ottaa mallia näistä Koto Living -lehdessä olleista yllätyskeräsukista, jotka Kiljusen herrasväki -blogissakin vilahtavat

7. Vaikea aloittaa
Olet joskus bongannut jonkun kivan ohjeen ja langatkin on valmiina, mutta työtä ei vain ole tullut aloitettua. 

Toimi näin: 
Kaiva valmiiksi ohje, langat ja tarvittavat puikot ja laita tavarat valmiiksi johonkin kivaan pieneen kassiin tai pussiin, jotta työ on helppo nakata mukaan vaikka mökkireissulle tai juna/lentomatkalle jolloin saat työn aloitettua ja kivaa tekemistä minne oletkaan menossa.  

Kasasin kaikki suunnitellut työt ja langat erilaisiin kangaskasseihin ja paperipusseihin ja ripustelin niitä ympäri kämppää. Nyt voin tarttua työhön kuin työhön helposti kun on kamat valmiina - etenkin kuin tipauttelin vielä oikeankokoiset puikot kasseihin mukaan, jotta työn aloittaminen ei tyssää siihen, että puuttuu puikot tai et löydä ohjetta jne. 

EDIT // Valmistunut työ: Oranssit töppöset

8. Ajatus olemassa, toteutus uupuu
Ajattelet, että olisi kiva tehdä kaverin vauvalle jokin söpö vaate, äidille villasukat, itselle kaulahuivi tms tms, mutta sinulla ei ole lankoja tai mallia. 

Toimi näin: 
Etsi käsiisi juuri se kiva malli ja osta siihen langat. Parhaiten saat apua netistä ja lankakauppojen myyjiltä. Myyjien apu ja neuvot ovat usein arvokkaita. Kysy myös kavereilta apua ja selaa käsityöblogeja inspiraatioksi ja neuvoiksi. Erityisen kivoja käsityöblogeja ovat mm. Eilen tein, Muita ihania, Brisingamen ja Minä itte

Haluan tehdä vauvan kudotun bodyn hupulla. Kävin Lankatalo Priimassa ja kysyin myyjältä neuvoa pulmaani että en ole löytänyt sopivaa mallia. Sain selata kaupan lehtiä ja kirjoja ja sieltä löytyikin yksi kiva malli josta sain ystävälliseltä myyjältä kopion kun ostin siihen sopivat langat. Nyt on kaikki valmiina työn aloittamista varten. 

9. Nyssykät
Olet joskus repinyt jonkun vanhan t-paidan ja lakanan siinä ajatuksessa, että tästähän tulee kivasti kudetta mattoon tai koriin tms, mutta niitä keriä ei ole tarpeeksi moisiin töihin. 

Toimi näin: 
Yhdistele eriväriset matonkuteiden jämät, revityt kankaat ja katso millaisen määrän saat kasattua. Pohdi sen jälkeen mitä tarvitset kotona tai mökillä. Oletko kenties menossa lähiaikoina kaverille kylään ja tarvitset viemisiä? Suunnittele tarpeeseen sopiva malli tai katso neuvoa lehdistä ja netistä ja tee täsmäisku johonkin tarpeeseen. 

Ynnäilin kivan värisen setin kuteita ja teen niistä korin sukille vaatekaappiin. Toinen ajatus oli tehdä eteiseen värikäs matto, mutta sukkakoria tarvitsen kipeämmin joten sellainen siis tulossa. Ajattelin muokata korin tämän ohjeen pohjalta. 


HAASTE
Nämä ovat minulla yleisimmin vastaantulleita ongelmatilanteita joihin nyt olen moneen keksinyt vastauksen ja valmiit työnyssykät odottavat tekoa. Enää ei tarvitse kuin aikaa. Mielestäni parhaita hetkiä käsitöiden tekemiseen ovat kesäpäivät laiturin nokassa tai terassilla, syksyn pimenevät illat kynttilän valossa sohvan kulmassa, hitaat lauantai aamut ennen kuin muut ovat heränneet ja juna yms. matkat, jolloin käsityöt antavat mukavaa ajanvietettä. 

Tämä keskeneräisten ja aloittamattomattomien töiden listaus oli jotenkin äärimmäisen terapeuttista ja tuli mukava fiilis kun tietää mitä voi aloittaa seuraavaksi. Töiden valmistumisen myötä tuleva ilo ja edistymisen huomaaminen ovat juuri niitä arjen pieniä onnenhetkiä, jotka antavat sen lämmöntunteen että on ihanaa tehdä käsillä jotain. 

Haastankin nyt kaikki teidät listaamaan omat keskeneräiset työt, suunnitellut projektit ja haaveena olleet työt ja jakamaan ne omissa blogeissanne tai jos et kirjoita blogia, jaa ne tähän postaukseen kommenttina josta me muut saamme lisäpontta ja ideoita omiin töihimme. Vinkkejä hyvistä käsityöblogeista ja ohjeista ei ikinä voi olla liikaa :)

27 comments:

 1. Hauskasti listattuja ongelmakohtia ja hienoa ogelmanratkaisua! Minulla on ongelmana ainoastaan kohta 1, sillä aloittaminen on niin mukavaa mutta into projekteihin tuppaa hiipumaan. Pitäisi siis ehdottomasti ottaa neuvostasi vaarin. Ongelmaan nro 6 on oma ratkaisuni lahjoittaa jämälangat ystävälleni joka on koulussa töissä tai lasten iltapäiväkerhoon, molempiin ilmaista materiaalia otetaan kiitollisena vastaan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Aivan mahtava idea tuo jämälankojen lahjoittaminen! Varmasti löytyy monia iltapäiväkerhoja ja käsityökerhoja mitkä ottavat langat ilomielen vastaan. Lisäksi nehän voi antaa käsityöharrastusta aloitteleville kavereille tai jämälankaexperteille, jotka taikovat niistä aina mielellään parit villasukat tai pannunaluset :) Se on jännä juttu, että into hiipuu välillä joidenkin töiden kanssa ja toisten kanssa se tekeminen vaan rullaa. Yleensä se tunnin-parin aiheeseen paneutuminen kuitenkin saa sen innon takaisin työhön kuin työhön. Kun edellisestä tekemiskerrasta on aikaa, tuntuu työn aloittaminen tosiaan jotenkin työläältä...

   Delete
 2. Pakko kysyä, että mistä löytyy tuo vauvan neulehaalarin ohje ja onko se juuri tuolle Debbie Blissin langalle? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Se neulehaalarin ohje on jostakin Debbie Blissin omasta vauvaneuleet kirjasta. Kirja on englanninkielinen, mutta en valitettavasti muista sen nimeä. Tosiaan Lankatalo Priimasta sen sain kopioituna kun ostin sieltä nuo Debbie Bliss Baby Cashmerino langat. Ja ohje on juurikin sille langalle. Eli varmasti Lankatalo Priimassa käynti tai Debbie Blissin kirjojen selaus jotain muuta kautta tuottaa tulosta :)

   Delete
 3. Haa, mahtavia vinkkejä! Yksi inhottava ongelmatapaus on myös se että lanka loppuu kesken eikä sitä saa enää mistään (ratkaisuna toimii usein se että kysyy Ravelryn Finnish Knittersissä olisiko jollain myydä) tai että työhön on tullut virhe ja sen lamaannuttamana ei jaksa purkaa ja jatkaa (ratkaisu mikä?).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Todentotta, tuo langan loppuminen on varmasti monelle vastaan tullut probleemi jota tässä mun listassa ei ole! Mulla kun ei ole niin päässyt vielä käymään - varmaan lähinnä siksi, että olen aina tehnyt vain jotain pienempiä töitä. Mutta loistavaa, nyt on siihenkin jo ratkaisu olemassa kun se tilanne tulee! Kiitos Terhi! :)

   Delete
  2. Niin ja toi virheen tuleminen on vähän niinkuin tuo mun ykköskohta. Siihen pitää vaan varata tunti-pari ja setviä vika ja niin sanotusti aloittaa alusta ;) Sillä tavalla tein juuri valmistuneiden ekojen kirjoneulesukkieni kanssa. Mutta siihen sisuuntumiseen vaadittiin puoli vuotta ja kesäloma aikaa ;)

   Delete
 4. Ooh! Tolkuttoman hyvä postaus! :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hehehe - tää oli hauska tehdä, koska luulenpa että monella muullakin on samoja tilanteita tullut vastaan ;)

   Delete
 5. tää pitää kyllä muistaa, mä törmään näihin kaikkiin ongelmiin jatkuvasti:)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ajattelinkin, että vastaavia probleemeja voi tulla muillakin vastaan :)

   Delete
 6. Kiitos! Mahtava suunnitelma (ja vertaistuki meille muille mammuttitaudista kärsiville kässääjille)!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tällaisia vertaistukiryhmiä ja -ohjeita pitäisi olla enemmänkin, koska meitä tuntuu olevan niin monta, jotka painii saman "taudin" kanssa ;) Kiva kohdata kohtalotovereita :)

   Delete
 7. Kyllä oli hauska ja hyödyllinen postaus :) Tunnistan itsessäni liiankin hyvin halun aloittaa uutta, sillä pidän suunnittelusta ja itse tekemisestä, mutta työn saattaminen loppuun, kuten neuleen kasaaminen on turhauttavaa. Tälläkin hetkellä koreista löytyy kolme kokoamatonta neuletta itselle.

  Käytän välillä motivaattorina itselleni keinoa 1-3 vanhaa työtä on saatettava loppuun ennen uuden aloittamista. Määrä riippuu keskeneräisten töiden määrästä. Pitääkin pistää nyt itselle ehto koota yksi neule kokonaan valmiiksi ennen kuin aloitan seuraavaa työtä.

  Niin ja tämä toistuu myös ompelun puolella, joten keskeneräisiä riittää :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Meitä taitaa olla monta, jotka painii samojen tilanteiden kanssa :) Kiva jos sait nyt inspiraation tehdä jonkin vanhan työn valmiiksi ennen uuden aloittamista niin saat sen hyvän olon tunteen jostain valmistuneestakin työstä :) Mulla ei onneksi ole tuota ompelupuolta tässä kyljessä - muuten tulisin varmaan järjestyksen ihmisenä hulluksi kun nekin pitäisi setviä että miten toimia seuraavien töiden kanssa jne ;)

   Delete
 8. Ihana postaus vinkkeineen, tähän pitää myöhemminkin palata! Ja tuo ikuisuusprojektin jatkamisen hankaluus oli suoraan niin kuin mun ajatuksista! :-D

  ReplyDelete
  Replies
  1. Heheh - meillä on samoja ajatuksia :) Varaappa kuule kalenterista nyt syksylle tunti tai kaksi jollekin ikuisuusprojektille ja tsempataan toisiamme tekemään jokin ikuisuusprojekti valmiiksi! :)

   Delete
 9. Mukavia vinkkejä keskeneräisyyksien loppuun saattamiseen.
  Nappasin haasteen vastaan ja kävin omassa blogissani hieman läpi omia keskeneräisyyksiä.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei jee, tulen heti kurkkaamaan minkälaisia keskeneräisyysprojekteja sulta löytyy! :)

   Delete
 10. Taru minkä teit <3 Hyvä ja jee jee, erittäin hyvin tiivistetty :) Paitsi että luin silmät kiinni tuon viimeisen haastekohdan...nääs ajanpuute on semmoinen homma mikä ei valitettavasti ratkea yllä olevilla keinoilla...no, yks juttu kerrallaan, niin kyllähän silleenkin vähitellen valmista tulee!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sä osuit Hanne nyt asian ytimeen - tuo aikajuttu oli ainut mitä en pystynyt ratkaisemaan! Nimittäin nyt on suunnitelmat valmiina, mutta se että kauan näissä menee että nää saa valmiiksi on toinen asia ;) Pitäis varmaan ottaa joku neulemöötte jossa saatais kukin jotain työtä pieni sysäys eteenpäin :)

   Delete
  2. Hei huippu idea! Mä oon muuteski välillä haaveillu jostain DIY blogaajien blogitapaamisesta...muotiblogeilla on aika kaikenmoisia pippaloita, mäki haluan (mutten pippaloita, vaan rauhallista kotona-neulonta-aikaa ja ehkä lasin viiniä ;)

   Delete
  3. Kehitellään siis jotain! :)

   Delete
 11. Wow! Älytön pläni!

  ReplyDelete
 12. Hyviä ohjeita!
  Entäs jos on kiva ohje villatakkia varten ja ihanat langat mutta osti niitä tyhmyyksissään liian vähän! Ja nyt niitä ei enää myydä! Vai myydäänkö jossain "poistuneita lankamalleja"? Novita Luxus Alpaca ruskeanharmaa oli tämä lanka.
  Ami

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mulla ei ole vastaavanlaista tilannetta tullut vastaan, mutta näissä kommenteissa kerkesi tulla siihenkin pulmaan jo vastaus; kysyy Ravelryn Finnish Knittersissä olisiko jollain myydä ko. lankaa - jospa sieltä löytyisi! Onnea etsintään! :)

   Delete

Related Posts with Thumbnails