Thursday 25 October 2012

Woollysocks with a soul.Sain ensimmäisen villasukkaparini tehtyä. Kivaahan se oli kun vauhtiin pääsi, mutta ongelmitta ei selvitty. Ensimmäinen sukka meni hieman pieleen:

 • Varsi on täynnä kohtia missä nurjan kohdalla on oikea ja toisinpäin ja niiden lisäksi löytyy jotain epämääräisiä solmukkeita - jotain ihan uusia silmukkatyyppejä.
 • Vahvistettu kantalappu meni mitä ilmeisemmin muuten ok, mutta mulla oli väärät puikot käytössä.
 • Kantalapun jälkeiset kavennukset on jalkapohjan puolella (kummatkin) kun niiden pitäisi olla kummallakin sivulla (hence the kummallinen sukan ja kantapäänkohdan muoto) 
 • Matkalla kohti kärkeä on joku outo hajanainen kohta missä on melkein yhtenäinen pitkä rako 
 • Kärkikavennukset on kantalapun puikkovirhelaskelman takia keskellä sukkaa eikä suinkaan sivuilla kuten niiden pitäisi olla. 

Mutta en mä sitä pura. Se on juuri täydellinen ensimmäinen sukka. Yhtä lailla (ellei jopa paremmin) se lämmittää varpaita viileiltä lattioilta. Se on sielukas. Monet elää siinä virheellisessä uskomuksessa,  että mä olen täydellisyyden tavoittelija ja super-Taru-tarkka (ja olen varmasti ollutkin - ja tavallaan olen edelleen), mutta todellisuudessa en taidakaan sitä olla. Mua ei haittaa, että mun sukka on vino. Tiesin sen jo tehdessä, mutta en jaksanut purkaa.  Ehkä tää on jotain iän myötä tulevaa juttua, että ei jaksa pingottaa samalla tavalla kuin ennen. Tai jotain.

Aion nyt tässä samalla hieman avautua kutomisesta. Minä kun olen kova virkkaamaan ja virkkaamisen iso ystävä niin mulla on hieman ymmärrysvaikeuksia tuon kutomisen suhteen. Onhan se nyt ihan tyhmää, että kun purkaa niin joutuu aina purkamaan alkuun asti (kun ei osaa poimia silmukoita)! Ja jos yksi silmukka tippuu niin miten sen voi saada takaisin ilman purkamatta koko hommaa? Kauheeta riskipuuhaa tää kutominen! Ja mikä juttu se on, että voi tehdä kavennuksia yli vetäen ja yhteen neuloen ja mitä eroa niillä on? Ja miten voi vaan jättää jotain silmukoita neulomatta? Ei pysty käsittää miten tulee suora rivi kun joka toisen silmukan neuloo ja joka toisen nostaa vaan puikolle. Nää on mulle näitä miten lentokone voi leijua ilmassa ja miten iso laiva voi kellua veden päällä -tason juttuja =)

Mutta se on kuitenkin selvää, että kyllä musta kutomisenkin ystävä tässä sukkaparin myötä tuli. Kaikesta huolimatta.

I made my first ever woollysock pair. They didn't turn out quite right, but I don't mind. They are woolly socks with a soul!

24 comments:

 1. Minä olen myös ehdottomasti virkkausihminen ja olen yrittänyt aina silloin tällöin, ts. kerran vuodessa kaivaa puikotkin esiin. Sukkia olen tehnyt joitakin, mutta haaveena olisi oppia tekemään ne tuosta vaan, ilman ohjetta. Ei se paljon vaatisi, tiedän sen, mutta kun... virkkaaminen on kivempaa!

  Sulla on muuten ihanat sielukkaat sukat! Mullakin on omatekemät palmikkoneulevartiset jalassa. Niiden "jalkaosista" tuli liian löysät, mutta ei se haittaa!

  ps. Noille sun kysymyksille on kyllä ihan selkeät selitykset. esim. pudonneet silmukan saa ylös virkkuukoukulla, mutta se pitää pujotella, että näyttää siistiltä. kokemus tuo varmuutta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Just sellanen fiilis mullakin on, että olisi ihana oppia tekemään joku tuollainen ns. perustyö niinkuin villasukat tai lapaset ilman ohjetta. Sitten voisi soveltaa ja keksiä siihen vähän omia juttuja jne. Onhan tuo kutominen aika hauskaa hommaa virkkauksen oheen. Sä oot jo niin etevä kuitenkin, että oot osannut tehdä palmikkoneulevartiset sukat! Kiitos tsempistä, kokemusta siis vaan lisää hakemaan ja tosiaan tee säkin parit sukat vaikka putkeen niin eiköhän ne toiset jo mene sitten ilman ohjetta =)

   Delete
 2. Kyllä neuloessakin voi pienin kikkailuin poimia puikolle sen neljä kerrosta sitten tippuneen silmukan..itse en paljoa koskaan jaksa purkaa, kun se kaikkien silmukoiden kerääminen takaisin puikoille on niin inhottavaa :) ..vaatii vain hieman mielikuvitusta/opettelua. Ja kavennukset kääntyvät eri suuntaan, kun niitä tehdään eri tavalla, mutta niillä on väliä vasta sitten, jos alkaa neulomaan pitsi tms neulosta!
  Hihhih :) Kyllä se neulomisymmärrys kasvaa, kun vain neuloo!
  Ps. Toinen villasukkahan on jo aivan täydellisen näköinen!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo no näin olen ymmärtänyt, mutta mulla kävi niin että kun yksin kotona alkoi yrittää korjata yhtä mokaa niin ei osannutkaan tehdä sitä ja sitten se alkoi vaan siitä purkautua ja sitten piti purkaa siihen asti että tajusi että oli suora kohta, että pystyi poimimaan kaikki silmukat puikolle. Hurjan pelottavaa! =) Kiitos kavennusvinkistä! Niinhän se tietysti onkin, täytyy tosiaan vaan neuloa ja neuloa niin ehkä nuo kaikki tiedot jossain vaiheessa juurtuu munkin päähän =) Ihanaa kun te konkarit olette auttamassa!

   Delete
 3. Pakko vastata tohon avautumiseesi kutomisesta, oli niin hauska :D Ihan ensimmäiseksi haluan sanoa, että kokemus (=tekeminen) auttaa ihan älyttömästi, eli ei saa vain luovuttaa. Noi mitkään asiat ei oo vaikeita, kun vain jaksaa yrittää tehdä :) Ihan ekaks sun kyllä kannattaa opetella silmukoiden poimiminen & nostaminen, ettet joudu aina purkamaan koko työtä, ihan turhaa :) Jos joudut vetämään kaikki puikot pois, koska virhe on tullut edellisillä kerroksilla, niin purkaa joko silmukka ja puikko yksitellen tai sitten purkaat kerroksia kokonaisina siihen kohtaan missä virhe on, tarvitsee vain tietää mistä kerros alkaa ja sehän alkaa siitä kohtaa missä aloituslanka on, you know ;) Sit vain pujottelet silmukat takaisin puikoille. Käspaikka.fi ja siellä NEULONTA-osiossa on erittäin hyvät ohjeet erilaisiin pattitilanteisiin sekä eri neuloksiin/tekniikoihin kuvien kanssa. Sitä suosittelen :) Mutta villasukkasi on mahtavat ja hienoa, että niistä näkee kehityksen mikä on aika valtava :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tää mun ensimmäinen sukkapari oli kyllä yksi surkuhupaisuuden huippu! =) Ja toi purkaminen on ehdoton opeteltava juttu, sekä se yhden silmukan poimiminen jne. Täytyy niihin tilanteisiin hakea neuvoa juurikin käspaikasta tms. Kiitos älyttömästi tsempistä ja aion jatkaa opettelua kuten kehoitit!

   Delete
 4. Ihanat sukat! Kiitos aivan huipusta piristyksestä hieman jähmeästi käyntiin läheteneeseen perjantaiaamuun. Hymyilin ratikassa tätä postausta lukiessani niin että vastapaatä istunut täti kävi tuijottamaan mua :D Mun suosikkijuttu noissa suloisissa sukissa on hieman persoonalliseen kohtaan asettunut kärkikavennus! Hienoa Taru, tästä se lähtee!

  ps. Kavennusmysteeriin sen verta, että yhteenkaventaen kavennus kallistuu oikealle ja ylivetokavennus taas kallistuu vasemmalle. Näin siis kavennukset näyttävät valmiissa neuleessa erilaisilta. Kikkailu on siis puhtaasti visuaalisen ilmeen vuoksi :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nää sukat on tehnyt jo nyt niin paljon hyvää - ne on saanut monet ihmiset hymyilemään, eli ne ei voi olla huonot! =) Kiitos kavennusmysteerin valottamisesta, täytyy todella alkaa paneutua niihin vähän enemmän. Kyllä se tosiaan tästä vielä lähtee! Toivottavasti sun loppuperjantai oli mukava!

   Delete
 5. Mäkin oon opetellu olemaan pingottamatta. Se vaatii nimenomaan opettelemista. Ei saa olla liian kriittinen. Ensimmäisiä kirjoneulelapasiani neuloin aivan hullun kauan. Purin aina kun huomasin virheen. Purin, purin ja purin. Mutta sain valmista ja ne on täydelliset lapaset. Nykyään yritän olla purkamatta, jos ei ole pakko. Siedätyshoitoa virheille :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kannatan siedätyshoitoa virheille! Tosin onhan se ihanaa välillä saada aikaiseksi tuollaisia täydellisiä töitä kuin ne sinun lapaset. Mulla on niihin vielä vähän matkaa.... =)

   Delete
 6. Heti alkuun on tunnustettava että kyllä pieni nauru pääsi kun katsoin sukkakuvaa ja luin niiden synnystä. Mutta en ivallisesti, en. Noi sukat on ihanat ja symppikset!! Itsekään en ole mikään kudonnan mestari, mutta tänä syksynä oon innostunut sukkia tekemään. Niin se vain on, (niin kuin joku edellä mainitsi) tekemällä oppii, kokemusta karttuu.. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tekemisen ja ilon kautta! Samaa mieltä olen. Ja saa nauraa ja ihanaa, että nää sielukkaat sukat on saanut ihmisiä hyvälle tuulelle! Tuossa jo mainitsinkin, että nää sukat on siitä hyvät, että ne saa ihmiset huvittumaan ja nauramaan =)

   Delete
 7. Mäkin tykkään enemmän virkkaamisesta! Hellyyttävät nuo sinun tekemäsi sukat, mulla tulee varmaan jotain samanlaista kunhan saan aikaiseksi yrittää sukkien neulomista.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mä ymmärrän virkkaamista jotenkin paljon paremmin - ihan kuin se olisi joku kieli. Toista sä vaan opit paremmin kuin toista. Englanti on mulle maailman helpointa, mutta ruotsia en puhu ollenkaan -tyyppinen juttu. Mutta kyllä se tekemällä sieltä tulee varmasti eli toivottelen jo tsemppiä tuleviin villasukkiin!

   Delete
 8. Voi, nämähän on ihanat :) Näistähän voi juuri sanoa että perusvaate joissa on jokin juju ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hei todellakin! Näin niitä markkinoin jatkossa niille kenelle annan mun tulevia vinosukkia lahjaksi =)

   Delete
 9. Silmukoiden poimimiseen virkkuukoukku on oiva apu! Saa kätevästi napattua ne sieltä. :) Itsekin opin ylivetokavennuksen vasta joskus viime vuonna. Kutomisessa on kyllä kauheesti kaikkea monimutkaista!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Virkkuukoukku on tosiaan superapuväline! Kyllä me ne kutomisen ylivoimaisuudet vielä selätetään! =)

   Delete
 10. Sukat on hienot! Itsellä kävi ensimmäisten sukkien kanssa niin, että neuloin ne tosi tiukoin silmukoin, ja sukista tulikin sitten aikasta tiukat. Ovat kuitenkin vieläkin suosikkisukat, vaikka myöhemmin on valmistunut parempiakin sukkia. Tuohon sukan keskelle ilmestyneeseen "rakoon" sanoisin ohjeeksi, että kiristä puikon viimeinen ja seuraavan puikon ensimmäinen silmukka kunnolla. Silmukat jäävät puikkojen vaihtumiskohdalla helposti löysiksi, jolloin sukka irvistää puikkojen vaihtumiskohdassa. Itsellä oli sama ongelma aluksi.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kiitos vinkistä! Tajusinkin sen tuossa loppuvaiheessa, mutta on se jotenkin oudokseltaan hankalaa saada tuntumaa, että mikä on tarpeeksi kireä eikä liian löysä jne. Jatkan harjoittelua!

   Delete
 11. Aijai, siis aivan huiput sukat, kiitos tästä :). Ja hei onnittelut, sinä sentään saat sen toisenkin sukan valmiiksi (toisilta valmistuu vain se ensimmäinen)!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu, kyllä se toinen oli jo huomattavasti mukavempi tehdä kun sai vähän jeesiä kaverilta =) Nää sukat jaksaa kyllä naurattaa mua ainakin vielä monta monta kertaa - ne on nytkin jalassa =)

   Delete
 12. Ihanat :D Siis sää oot aivan huippu :D Ja niitä neulomisvinkkejä ja ohjeita löytyy Googlesta. Ei muuta kuin naputtelemaan ja opettelemaan ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Joo kyllä tuntee itsensä aina ihan huippuneulojaksi kun vetäsee noi sukat jalkaan! ;)

   Delete

Related Posts with Thumbnails